Stále více lidí v Česku trpí bolestmi kloubů - zvláště po 40. roce života. Mnozí si koupí doplňky stravy s kolagenem, ale zapomínají na jednu věc: tělo umí kolagen vyrábět samo. Jen potřebuje správné suroviny. A ty máš v kuchyni. Nejsou potřeba dražší tablety, pokud víš, co dělat.
Proč tělo přestává vyrábět kolagen?
Kolagen je nejčastější bílkovina v těle. Tvoří 30 % všech bílkovin a je základem kloubů, kůže, šlach a kostí. Od 25. roku života jeho výroba postupně klesá - každý rok asi o 1 %.
Když tělo nedostává dostatek vitaminu C, mědě, zinku nebo aminokyselin, kolagen nevzniká. Nebo vzniká, ale je slabý. A to se projevuje bolestmi v koleních, křečemi v kloubech nebo tím, že se ti při chůzi slyší „škrábnutí“.
Nejde o to, že máš „starý“ kolagen. Jde o to, že tělo nemá materiál, aby ho znovu postavilo.
Co tělo potřebuje k výrobě kolagenu?
Kolagen se nejedí přímo. Tělo ho nespojí z jedlého kolagenu - to je jen špatný mýtus. Kolagen se vytváří z aminokyselin, které dostaneš z jídel.
Pro výrobu kolagenu potřebuješ:
- Proline - najdeš ho v vejci, sýru, masu, hlavně v šťávě z kostí
- Glycin - nejvíce v kůži, šlachách, vývaru z kostí, rybách s kostmi
- Hydroxyprolin - vzniká v těle z prolinu, ale potřebuje vitamin C
- Vitamin C - klíčový pro aktivaci enzymů, které spojují aminokyseliny do kolagenu
- Měď - podporuje tvorbu elastických vláken v kloubech
- Zinek - pomáhá při regeneraci tkání
Nemusíš užívat tablety. Stačí, když jíš správné potraviny - a to každý den.
5 potravin, které tělo přemění na kolagen
Tady jsou potraviny, které máš v kuchyni a které tělo přemění na kolagen pro klouby:
- Vývar z kostí - nejúčinnější zdroj. Vars 12-24 hodin z hovězích nebo kuřecích kostí, kloubů a šlach. Přidáš cibuli, mrkev, petržel, česnek. Získáš glycin, prolin, aminokyseliny a přirozený kolagen. Vývar vychladne - ztuhne jako želé. To je přesně to, co tělo potřebuje.
- Želé z čerstvého ovoce - ne z konzerv, ale z čerstvého jahodového, jablečného nebo citrusového džemu. Vitamin C z ovoce aktivuje výrobu kolagenu. Přidej 1 lžíci citronové šťávy na každou šálku.
- Vejce - hlavně žloutky. Obsahují prolin, zinek a měď. Dva vejce denně jsou jednoduchý způsob, jak podpořit výrobu kolagenu.
- Černé fazole a luskoviny - obsahují zinek, měď a aminokyseliny. Varně je dobře, přidej k nim česnek a petržel. Zvýšíš jejich využitelnost.
- Řepa a červená řepa - obsahují antioxidanty, které chrání kolagen před poškozováním. Přidávej je do polévek nebo salátů. Více než 100 g denně je ideální.
Co způsobuje, že kolagen nevzniká?
Nejen že potřebuješ suroviny - musíš také přestat ničit to, co už máš.
Čtyři věci, které zničí tvůj kolagen:
- Špatný spánek - kolagen se obnovuje hlavně během hlubokého spánku. Pokud spíš méně než 6 hodin, tělo nemá čas na regeneraci.
- Stres - zvyšuje hladinu kortizolu, který rozkládá kolagen. Přílišný stres je horší než nezdravá strava.
- Alkohol - narušuje výrobu vitaminu C a způsobuje dehydrataci. Bez vody se kolagen nevytváří.
- Upravené cukry a sladkosti - cukr se váže na kolagen a způsobuje jeho tvrdnutí. To je ten „glykace“ proces, který způsobuje „starou“ kůži i tvrdé klouby.
Nechceš-li zničit to, co vyrábíš, přestan s těmito věcmi. Ne musíš být dokonalý - ale musíš být vědomý.
Jak začít? Jednoduchý plán na 7 dní
Nechceš-li se ztratit v informacích, zkus toto:
- Den 1-2: Uvař si 1 litr vývaru z kostí. Přidávej ho do polévek nebo pij ho samostatně. 2 šálky denně.
- Den 3-4: Každý den sněz 2 vejce a 150 g černých fazolí. Přidej k tomu 100 g červené řepy.
- Den 5-6: Sněz 1 šálku čerstvého jahodového želé s citronem nebo půlku pomeranče. Nezabudni na vitamin C.
- Den 7: Zkontroluj si, jak se cítíš. Měly by být klouby méně bolestivé, pohyblivější. Ne očekávej zázrak - ale změnu.
Po 4 týdnech většina lidí hlásí lepší pohyblivost, méně ráno „zatvrzení“ a větší odolnost proti bolestem.
Co nepomůže - a co je jen marketing
Na trhu je spousta produktů s nápisem „kolagen pro klouby“. Většina z nich je výrobní zbytek z kůže nebo kostí - a tělo to nevstřebává lépe než maso.
Hydrolyzovaný kolagen v prášku? Může pomoci, ale jen pokud máš dostatek vitaminu C a zinku. Jinak to jen vyjde z těla. Je to jako dávat motoru olej, ale nezapnout zapalování.
Nejlepší je kombinace: potraviny + pohyb. Kolagen se vyrábí, když klouby pracují. Chůze, plavání, jízda na kole - to všechno stimuluje tvorbu kolagenu. Sedět v křesle a pít prášek? To nefunguje.
Kdy začít a jak dlouho to trvá?
Nikdy není pozdě. Tělo začne vyrábět kolagen do 48 hodin, když dostane správné suroviny. Ale výsledky v kloubech se projeví až po 4-8 týdnech.
Nejsou to tablety, které ti „vylečí“ klouby. Jsou to každodenní volby: co jíš, jak spíš, jak se hýbeš.
Když děláš tohle 6 měsíců, klouby se stávají odolnějšími. Můžeš si zase vyskočit do auta, chodit po schodech bez bolesti, hrát s dětmi.
Co dělat, když to nefunguje?
Pokud po 8 týdnech nevidíš žádnou změnu, zkontroluj tři věci:
- Máš dostatek vitamínu C? - Sněz každý den citron, pomeranč, kiwi nebo papriku.
- Spíš dostatečně? - Pokud se probouzíš unavený, tělo nemá čas na regeneraci.
- Ještě piješ alkohol nebo jíš cukr? - Pokud ano, zkus 3 týdny vyloučit. Většina lidí zjistí, že jejich klouby se zlepšily.
Někdy je problém v zánětu. Pokud máš zčervenalé, horké klouby - zkontroluj hladinu cukru v krvi. Vysoký cukr způsobuje chronický zánět, který ničí kolagen.
Můžu si doma vyrobit kolagen bez vývaru z kostí?
Ano, ale vývar je nejúčinnější způsob. Alternativou je kombinace vejce, luskovin, červené řepy a čerstvého ovoce s vitaminem C. Pokud nejíš maso, zkus fazole, quinoa, čočku a zeleninu bohatou na vitamín C - jako paprika nebo brokolice. Tělo vytvoří kolagen, ale pomaleji.
Je lepší kolagen z ryb nebo z hovězího masa?
Není to důležité. Tělo přemění jakýkoliv zdroj bílkovin na aminokyseliny, které potřebuje. Rybí kolagen má trochu jiný složení, ale neznamená to, že je lepší. Vývar z kostí, ať už z ryb nebo z hovězího masa, je stejně účinný, pokud je vařený dlouho.
Můžu použít prášek s kolagenem spolu s těmito potravinami?
Můžeš, ale není to nutné. Pokud už jíš vývar, vejce a ovoce, doplněk ti nepřidá výrazně více. Pokud ho používáš, vyber ten bez přísad a s vitaminem C. Většina kolagenových prášků je zbytečná, pokud nemáš základní výživu.
Kolik času potřebuji na výrobu vývaru z kostí?
Minimálně 12 hodin. Pro lepší výsledek vař 18-24 hodin na nízkém ohni. Použij kůži, šlachy a klouby - ne jen maso. Přidej 2 lžíce ocetu - pomůže vytáhnout minerály z kostí. Vývar se chladí a ztuhne - to je znamení, že máš dost kolagenu.
Je kolagen pro klouby bezpečný pro všechny?
Ano, pokud jde o přirozené potraviny. Vývar, vejce, ovoce a luskoviny jsou bezpečné. Pokud máš onemocnění ledvin nebo gout, konzultuj s lékařem výšší příjem bílkovin. Ale základní jídla jako čerstvé ovoce a zelenina jsou vždy bezpečné.
Pokud chceš klouby, které ti nebudou bránit v chůzi, nekupuj tablety. Kup si kosti, cibuli, česnek a pomeranč. Vář, jíz, hýbej se. Tělo to ví - a bude ti děkovat.